Vzhůru do oblak – 5. oddíl Lávy

27.1. 2023 – pátek

Jsme moderní oddíl z moderního střediska a chtěly jsme, aby holky zažily něco nevšedního, dá se říct takovou odměnu za vysvědčení:-). Rozhodly jsme se proto vyrazit na boulder do lezeckého centra Hangár v Brně a dopřát tak holkám i trochu kulturní zážitek z moravského velkoměsta ;-).

Výjimečně jsme cestovaly RegioJetem, kde byly u každého sedadla televize, takže i když jsme kvůli dopravní zácpě měly trošku zpoždění, nikomu to příliš nevadilo. Po příjezdu do centra Brna, jsme se vydaly „šalinou“ do parku Lužánky. Brno totiž patří k několika málo městům, kde nechal Junák postavit tzv. Svojsíkův srub. V Brně se nachází přímo v parku. Jedná se o menší skautské základny, které slouží skautům po celé republice. Ve srubu nám nic nechybělo a během chvíle jsme se plně zabydlely. Po večeři nás čekal úvodní program od Háděte – přemístily jsme se do casina a snažily se vyhrát co nejvíce balónků a dalších potřebných věcí jako helium, vízum, atd., abychom mohly vzlétnout a vydat se až do daleké jižní ameriky. Po hře následovala večerka pro světlušky, skautky čekal ještě krátký povídací program o postavě Mariny Silvy (brazilské ministryni životního prostředí).

28.1. 2023 – sobota

Ráno jsme započaly jak jinak než rozcvičkou na čerstvém vzduchu v krásném parku uprostřed Brna. Po rozcvičce samozřejmě snídaně, a pak už nastalo rychlé balení a vyrazily jsme do ulic. „Šalinou“ jsme se přesunuly až k Hangáru. Tam jsme utvořily menší skupinky a vysvětlily si jak to v takovém centru chodí, aby nikdo nepřišel k úrazu. Světlušky zamířily nejdříve na stěnu uzpůsobenou pro menší a skautky se odvážně vydaly prozkoumat taje celé haly. Každá z nás si hledala cesty přizpůsobené svým schopnostem, a navzájem jsme se podporovaly. Součástí centra byla i menší posilovna bez strojů, která taky holky dosti uchvátila. Času jsme tam strávily dost a každá ho využila po svém, ale při odchodu jsme byly všechny nadšené a nabité euforií z překonaných výšek. Následoval opět přesun „šalinou“ do srubu, kde už byl nachystaný oběd. Po obědě a poledním klidu měla program Želva. Podařilo se nám vzlétnout i s našimi domečky, ale samotný let není jednoduchý, občas jsme se musely vracet, ale nakonec se nám všem podařilo doletět až do daleké Argentiny. Po svačince Lucčin program. Prozkoumaly jsme neznámé prostředí deštného pralesa a setkaly se s domorodými kmeny. Nebylo to jednoduché, nejdříve se týmy stavily proti sobě a dělaly si naschvály. Ve stavu nouze však táhly za jeden provaz a nakonec se jim domorodce podařilo usměrnit. Po večeři nám Šárka s její rodilou španělskou mluvčí přiblížili argentinskou kulturu. Nejdřív jsme musely najít slovníček abychom se s místní argentinkou dorozuměly, ta nás nakonec pozvala na karneval, ale bylo potřeba si vyrobit masky. Poslouchaly jsme u toho písničky a večer si náležitě užily. Po světluščí večerce si ještě skautky zahrály pár her, ale všechny jsme byly po náročném programu vyčerpané.

29.1. 2023 – neděle

Neděle je sváteční den – takže žádná rozcvička. Trochu jsme si přispaly, nasnídaly se a začaly pomalu srub uklízet a balit se. Až se ubytování lesklo čistotou, nechaly jsme krosny ve srubu a vydaly se pořádně prozkoumat Brno. Po cestě jsme po jednotlivých družinkách plnily úkoly, například jsme balónky rozdaly mladším dětem nebo se ptaly brňáků co znamenají některá slova v brněnském nářečí. Pomalu jsme se dostaly přímo do centra a šalinou se přesunuly k filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Kiwi nám dala menší prohlídku po areálu – nahlédly jsme i do univerzitní několikapatrové knihovny a do studovny. Tam jsme se rozdělily na dvě skupinky. První skupinka, která měla o něco více energie zamířila odhodlaně na Špilberk, druhá skupinka pokračovala až na náměstí Svobody. Tam proběhl rozchod – někdo zamířil na jídlo někdo do infocentra pro suvenýry a někdo jen tak obdivovat „orloj“. Vedení si zabralo strategické místo, ze kterého mělo rozhled na celé náměstí a na holky. Čas se nachýlil a my ještě nahlédly na Moravské náměstí a pak jely šalinou vyzvednout krosny. Nadobro (doufáme že ne úplně nadobro :-)), jsme se rozloučily se srubem a vyrazily opět do centra. Nastoupily jsme do autobusu a většina z nás ihned usnula. Tentokrát bez žádných dopravních kolizí jsme za pár desítek minut byly v Olomouci. Udělaly jsme kruh, rozloučily se a zamířily domů vstřebávat zážitky.

Akce se povedla na výbornou, setkala se s úspěchem a věřím, že to nebyla poslední návštěva v Hangáru. Chtěla bych poděkovat Kiwi, díky které akce mohla proběhnout a taky nám dělala skvělou průvodkyni v pro nás velkém městě. Kdoví, třeba jsme založily novou tradici poznávání měst České republiky :-).

– Mandle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *